ДЕРЖАВНИЙ КОНТРОЛЬ ЗА ДОТРИМАННЯМ ЗАКОНОДАВСТВА В ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
М. І. Сьомич
DOI: 10.32702/2307-2156-2020.3.5
УДК: 664:338.26
М. І. Сьомич
ДЕРЖАВНИЙ КОНТРОЛЬ ЗА ДОТРИМАННЯМ ЗАКОНОДАВСТВА В ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
Анотація
У статті проаналізовано особливості державного контролю за дотриманням законодавства в підприємствах харчової промисловості Полтавської області. Зазначено, що Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини є структурним підрозділом Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, до складу якого входять відділ безпечності харчових продуктів; відділ організації протиепізоотичної роботи; відділ державного контролю. З метою реалізація державної політики у сфері ветеринарної медицини та безпечності харчових продуктів спеціалісти Управління слідкують за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин. Визначено, що перевірка спеціалістами управління проводиться з відеофіксацією згідно затверджених питань: гігієна, гігієнічні вимоги до підприємства, до обладнання. Найбільш недоброякісною у 2019 р. в м. Полтава виявилася м’ясна продукція, при виробництві молочних продуктів досить часто використовувалися рослинні жири.
Ключові слова: державний контроль; якість; безпечність; харчові продукти; законодавство; управління.
Література
1. «Абетка» технічного регулювання або технічне регулювання у питаннях та відповідях. URL: https://techreg.in.ua (дата звернення: 20.01.2020).
2. Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області. URL: http://polvet.gov.ua/uk/home (дата звернення: 25.01.2020).
3. Крисанов Д. Ф. Детермінанти якості й безпечності харчової продукції та мінімізація впливу факторів ризику. Продуктивні сили і регіональна економіка : зб. наук. праць : у 2 ч. РВПС України НАН України. К., 2018. Ч. 1. С. 249–261.
4. Крисанов Д. Ф. Конкурентоспроможність аграрного сектора України: складові якості та безпеки. Вісник Інституту економіки та прогнозування. 2017. С. 86–88.
5. Крисанов Д. Ф. Якість і безпечність харчової продукції. URL: http://dspace.univd.edu.ua/xmlui/bitstream/handle (дата звернення: 25.01.2020).
6. Лозинська Т. М., Дем’яненко Н. В., Чупилко В. О. Стан державного контролю щодо якості та безпечності харчових продуктів. Причорноморські економічні студії. 2019. № 45. С. 130-133.
M. Semich
STATE CONTROL OVER THE OBSERVANCE OF THE LEGISLATION IN THE FOOD INDUSTRY ENTERPRISES
Summary
The article analyzes the peculiarities of state control over the observance of legislation in the food industry enterprises of Poltava region. It is stated that the Department of Food Safety and Veterinary Medicine is a structural subdivision of the Main Directorate of the State Food Consumer Service in Poltava region, which includes the Food Safety Department; department of organization of anti-epizootic work; department of state control. In order to implement the state policy in the field of veterinary medicine and food safety, specialists of the Office monitor the observance of the legislation on food, feed, animal by-products, animal health and welfare. It is determined that inspection by management specialists is carried out with video recording according to the approved issues: hygiene, hygienic requirements to the enterprise, to the equipment. Meat products were the poor quality in Poltava in 2019, vegetable fats were often used in the production of dairy products.
It is noted that the reform in the field of food quality and safety is ongoing in Poltava region. But in the city of Poltava there is a problem of spontaneous trade in foodstuffs: trading places right on the ground, without having either refrigerators or certificates. The State Consumer Service took measures to prevent the sale, and in case of detection in the trade establishments – the removal of counterfeit products, in particular oil, from circulation, there are problems with the addition of prohibited impurities. In 28 % of educational institutions, violations in the organization of nutrition were found. There are problems with online purchases of food products and their production in unsanitary conditions. In 2019, canned goods with signs of cotton were discovered at the warehouse in Poltava.
The State Consumer Service in Poltava Oblast, as well as in other regions of Ukraine, cannot provide sufficient control over the circulation of foodstuffs in order to guarantee the population their quality and safety with the available regulatory means. This requires a review of the organizational and functional basis of public policy in the area of food quality and safety, which is the subject of further research.
Keywords: state control; quality; safety; food; legislation; management.
References
1. Communication platform for technical regulation in Ukraine (2020), “Alphabet” of technical regulation or technical regulation of questions and answers” available at: https://techreg.in.ua (Accessed 20 January 2020).
2. Main Department of State Consumer Service in Poltava region (2020), available at: http://polvet.gov.ua/uk/home (Accessed 25 January 2020).
3. Krisanov, D. F. (2018), “Determinants of food quality and safety and minimization of risk factors”, Mіzhnarodna ekonomichna konferentsіya. Produktyvni syly i rehionalna ekonomika [International economic conference. Productive forces and regional economy], RVPS Ukrainy NAN Ukrainy, Kyiv, Ukraine, pp. 249–261.
4. Krisanov, D. F. (2017), “The Competitiveness of the Agrarian Sector of Ukraine: Components of Quality and Security”. Visnyk Instytutu ekonomiky ta prohnozuvannia, vol. 7, pp. 86–88.
5. Krisanov, D. F. (2020), “Food quality and safety”, available at: http://dspace.univd.edu.ua/xmlui/bitstream/handle (Accessed 25 January 2020).
6. Lozynska, T. M. Demyanenko N. V. and Chupilko V. O. (2019), “State of the state control over food quality and safety”, Prychornomorski ekonomichni studii, vol. 45, pp. 130-133.
№ 3 2020
Дата публікації: 2020-03-27
Кількість переглядів: 960